Pranostika na následující měsíc sice zní: „březen za kamna vlezem“, ale ten kdo by to udělal, by rozhodně litoval! Přišel by totiž o několik lákavých kulturních akcí, které se budou v březnu konat. Pokud jejich seznam ještě neznáte, tak máte nyní jedinečnou možnost seznámit se s těmi nejdůležitějšími, které nás v Dobříši a okolí v průběhu března čekají a zapsat si je do diáře. Necháte se inspirovat?!

Kulturní přehled na březen 2017 I foto: rflktr

Rok 2017 se stále ještě rozjíždí, a tak není divu, že na svém rozjezdu je stále ještě také kulturní sezona. Proto také hned několikrát v březnu navštívíme dobříšský kulturák, protože právě tam se totiž konají ty největší akce spojené s kulturou!

Ve dnech 2. až 26. března se tam koná výstava obrazů, která nese název PřírÓda. V jejím rámci mohou návštěvníci vidět obrazy Anny Plešmídové a Lindy Gurecké. Jejich obrazy vycházejí z klasické a realistické malby a posouvají se do abstraktních forem. Na obrazech Anny Plešmídové můžete nejčastěji vidět Krkonošskou přírodu, kde je síla české přírody pro Annu nejsilnější. Důležité je pro Annu malba v plenéru, vidět barvy tak, jak jsou – neskreslené žádnou technikou a zažít atmosféru konkrétního prostředí. Lindu Gureckou nejvíce přitahují stromy a lesoprostory. Vybírá si podélné formáty obrazů, v nichž zachycuje detaily krajiny- portréty stromů. Jakoby vám kmen stromu překážel ve výhledu na něco odehrávající se v pozadí, ale ve skutečnosti to nekrásnější máte před sebou a můžete se bavit detaily.

Datum 7. března bude patřit Travesti show a konkrétně skupině Screamers, která oslaví 20 let existence. Spolu s ní vystoupí také skupina Techtle Mechtle. Slečny Dolores, Paula, Saša, Lili, Halina a Láďa, ze skupiny Screamers si připravili další nezapomenutelný program. A vy máte možnost zavzpomínat na ty nejzábavnější a nejoblíbenější scénky a písničky, ke kterým samozřejmě přibude spoustu novinek. Akce se koná ve Společenském sále kulturního domu, a to úterý 7. března 2017 od 19.00 hod. Předprodej vstupenek v Trafice u Davida. Vstupné: 280 Kč předprodej, 300 Kč na místě.

Dne 10. března přijde na řadu březnový zlatý hřeb! V Dobříši totiž vystoupí v rámci 25 let od založení kapela Horkýže Slíže! Tato Nitranská kapela Horkýže Slíže oslaví v roce 2017 čtvrt století své existence. Za svou kariéru si vybudovala na Slovensku i v České republice velice solidní pozici a na svých samostatných štacích vyprodává kluby, kulturní domy i sportovní haly. V roce 2017 vydává kapela další řadové album a vyráží na jubilejní turné, které v naší republice bude čítat 25 klubových koncertů na jaře a 25 štací na podzim po kulturních domech a sportovních halách. A jedním z kulturních domů, ve kterém vystoupí, bude právě i ten v Dobříši! Jak bude jejich představení vypadat, se musíme nechat překvapit, protože jak známo, neprozrazují nic předem. Šťastlivci, kteří vlastní vstupenky se mají každopádně na co těšit, jediná smutná zpráva pro ty, co vstupenky nemají je, že už je vyprodáno!

Dne 17. března si přijdou na své vyznavači filmů. V kulturním domě v Dobříši se totiž koná festival filmů, který nese název Expediční kamera 2017! Kouzlo ryzího života a bezprostřední kontakt s přírodou, to je Expediční kamera 2017. Svým rozsahem největší outdoorový festival v Česku a na Slovensku, více jak 25 tisíc návštěvníků ve více než 200 městech od února do dubna. Na Dobříši uvidíte všechny filmy jako například Divočinou Aljašky, Návrat do Zanskaru, Pura vida, Projekt Moffat, Cesta do Kazbegi, Velká skalní pařba, Na Jeden nádech nebo Ultra Trail Gobi Race

Kromě toho se také uskuteční i zajímavá přednáška s diaprojekcí, na téma Kamčatka, cesta do nového světa. Přednášejícím bude Jack Bright, geograf, lektor a průvodce z Velké Británie, který už osm let žije v Praze. Máte se na co těšit! Akce se koná v pátek 17. března od 18.00 hod. A vstupné?  Pro děti, studenty (do 26 let), důchodce a držitele průkazek ZTP 50 Kč, pro ostatní 100 Kč.

Dne 24. března se můžeme těšit na koncert skupiny Jablkoň, která slaví 40. narozeniny. Jablkoň slaví 40. výročí, k čemuž členové přichystali oslavné turné, na které vás samotná kapela zve těmito slovy: Když se Jablkoň narodila, v Chuchli zaržál kůň a na zahradě uzrálo jablko, a to byla mimořádně příznivá znamení. Letos od těch památných chvil uplyne už čtyřicátý rok, což si připomeneme koncertem speciálně připraveným pro naše milé publikum. V rámci všeho hraní a zpívání dojde i na představení nové knihy JABLKOŇ PO ČTYŘICÍTCE. Celý koncert pak završí přechod Jablkoně do dalšího desetiletí. Tyhle sympaťáky si prostě nenechte ujít! Koncert se koná v pátek 24. března 2017 od 20.30 hod. Předprodej vstupenek začne probíhat od 7. března v Trafice u Davida. Vstupné v předprodeji 140 Kč, na místě pak 160 Kč.

O den později, tedy 25. března pořádá Kuklík Tyjátr představení s názvem Balada ze Sherwoodu. Jedná se vlastně o rozšířené verzi Robina Hooda. Přijďte podpořit tento dobříšský spolek, zaručeně to bude kvalitní podívaná, a to vše za dobrovolné odchodné. A tak určitě přijďte do společenského sálu kulturního domu, v sobotu 25. března od 19.30 hod.

Na závěr měsíce, přesně 29. března vystoupí v Kulturním domě Dobříš Zdeněk Izer a autokolektiv. Bude se jednat o zábavný pořad, ve kterém se diváci budou moci setkat s jedinečným a nezaměnitelným humorem Zdeňka Izera. Vystoupení bude navíc obohacené videoprojekcemi, nejrůznějšími zábavnými kostýmy, převleky a světelnými efekty. Začátek je plánovaný od 19.30 hod. Předprodej vstupenek v Trafice u Davida. Vstupné je 260 Kč v předprodeji a 290 Kč na místě.

A ještě jedna připomínka! Pomalu, ale jistě se také blíží konec plesové sezony a tak máte během března poslední možnosti navštívit kulturák ve Staré Huti, kde budou konat poslední plesy této sezony. Jedná se o Živnostenský ples, který je na programu 4. března, o týden později se koná maturitní ples gymnázia Karla Čapka v Dobříši a vše zakončí 25. března Sportovní ples, který pořádají házenkáři TJ Stará Huť. Takže pokud rádi plesáte, máte jednu z posledních možností.

A hlavně se po celý měsíc bavte!

Facebook Comments