Muzeum Dobříš pomalu vstupuje do další sezóny a v letošním roce chystá pro své návštěvníky nejednu zajímavou akci. Na co se mohou návštěvníci těšit?

Muzeum Dobříš I foto: Muzejní spolek Dobříšska, o. s.

V únoru a březnu je muzeum otevřené zejména dětem a školákům, pro které je připravená řada zajímavých workshopů na témata související s jednotlivými expozicemi muzea. Ve spolupráci s Vodohospodářskou společností Dobříš probíhají  oblíbené programy o vodě, v souvislosti s expozicí židovství jsou pak připravené odborné workshopy na témata týkající se židovství a v neposlední řadě se děti mohou zapojit do zajímavých a hravých programů o rukavičkářském řemeslu, které je stálým symbolem města Dobříše.

V průběhu dubna a května se můžete těšit na výstavu s názvem „Tajemství spodniček“, která vás přenese do nostalgických dob, kdy ženy byly skutečnými dámami a muži gentlemany. Nechá vás nahlédnout do pokladů, jež skrývají staré šperkovnice, kabelky a vyšívané pompadúrky i do šatníků našich babiček a prababiček, které chrání kouzlo zdobených klobouků, paraplíček a něžných rukaviček. Díky odborné přednášce a rozboru dámského oděvu osmdesátých let 19. století, včetně praktické ukázky replik dobových šatů, skutečně porozumíte onomu tajemství spodniček.

Z romantických časů bálů a „vějířomluvy“ se během června přeneseme raketovou rychlostí do barevného světa postaveného z tisíců malých kostiček stavebnice lego. Fenomén posledních desetiletí nabízí nespočet podob vlastního barevného světa fantazií, a v Muzeu Dobříš se tak můžete na chvíli ocitnout v jednom z nich.

Jelikož vzdělávání není nikdy dost, nabídne po prázdninách Muzeum Dobříš v rámci putovní výstavy „Židé v Čechách a na Moravě“ několik přednášek na téma, které je i s Dobříší silně spjato, a přiblíží tak osudy mnohých (nejen) dobříšských židů.

Ať už nám v listopadu Martin na bílém koni přinese sníh nebo ne, expozice muzea se promění v zimní pohádku vyprávějící o vánočních tradicích a zvycích, těch stálých i těch téměř zapomenutých.

Nejen to nabídne Muzeum Dobříš v letošním roce a tak ať už se rozhodnete navštívit kteroukoliv z plánovaných výstav, jistě je na co se těšit.

Facebook Comments