Dobříšský hendikepovaný triatlonista Honza Tománek se zúčastnil Mistrovství České republiky a hned si odnesl skvělý výsledek. Přestože se připravuje na úplně jiný závod, podařilo se mu získat titul Vícemistra ČR.

O jaký závod se jedná a jak je důležitý pro české handbikery?

Jednalo se o cyklistické Mistrovství České republiky v silničním závodě, což jsou spolu s Mistrovstvím České republiky v časovce jednotlivců pro domácí handbikery patrně nejvýznamnější tuzemské akce.

Kdy a proč ses rozhodl, že se ho zúčastníš?

Vzhledem ke své favorizaci triatlonu jsem v letošním roce neplánoval žádné ryze cyklistické akce absolvovat. V minulosti pro mě bylo Mistrovství republiky velkou motivací, ale nyní jsou priority jinde. Před čtrnácti dny jsem v rámci tréninku absolvoval závod Českého poháru handbike a umístil se na medailové pozici, což mě trošku navnadilo. Záhy jsem se rozhodl absolvovat MČR a pokusit se získat titul, ale mistrovský závod jsem bral hlavně jako kvalitní trénink v závěrečné fázi přípravy na Mistrovství Světa v 70.3 Ironmanu.

Jak se ti jelo?

Moc mi to nesedlo. Těšil jsem se na náročnou a kopcovitou trať, kde jsem byl pravděpodobně favoritem, ale zejména ze začátku jsem bojoval. Už při rozjetí jsem cítil, že to není ono a ani jsem se neměl čemu divit, kombinace triatlonového tréninku s vrcholnou akcí české cyklistiky nejde úplně dohromady. Krátce po startu jsem sice spolu se Slovákem Kuk’lou roztrhal peloton, ale dále jsem jel spíše defenzivně. S přibývajícími kilometry jsem se cítil lépe, ale nebylo to ono. V závěru jsem stupňoval tempo a snažil se nyní již jediného soupeře urvat, ale marně. V koncovce byl trošku silnější a musel jsem se spokojit s titulem Vicemistra ČR.

Počítal jsi s takovým výsledkem?

Věřil jsem si. Jel jsem pro titul Mistra ČR a cítil jsem se silný, ale nesedlo to. Každopádně i stříbro z republiky beru jako dobrý výsledek, vezmu-li v potaz, že to bylo jaksi nad plán a povyražením od triatlonu.

Byl na trati nějaký problém, ať už s výkonem nebo technikou?

Jak jsem říkal, úvod mi moc nesedl a bojoval jsem, ale postupem času jsem se dostal do tempa a závod si užíval.

A kam se chystáš v nejbližší době?

Za necelé dva týdny odlétám na Mistrovství Světa v 70.3 Ironmanu do amerického Tennessee, což je pro mě triatlonovým vrcholem sezóny. Na tuto akci směřuji několik měsíců svou koncentraci a věřím, že vše sedne a můj výkon bude stoprocentní.

Nějaká pikantnost jen pro naše reflektoří čtenáře?

Pikantnost mě asi žádná nenapadá, ale přijde mi na místě poděkovat všem čtenářům za zájem a podporu, které se mi dostává a která mě žene dopředu. No a na oplátku slibuji, že se vás i nadále pokusím bavit zajímavými sportovními kousky a překonáváním sebe sama, ať už v triatlonu, nebo na běžkách!

Facebook Comments