Hendikepovaný triatlet, handbiker a běžkař Honza Tománek se intenzivně připravoval na první letošní triatlon v Černé Hoře. Závod se koná už o tomto víkendu, do Černé Hory Honza odjel ale už před týdnem. Ještě předtím jsme ho stačili vyzpovídat. Nejen to jak příprava probíhala a jaký výsledek v závodě očekává, nám prozradil v rozhovoru.

Jaká byla letošní příprava na triatlonovou sezónu?

Celá letošní příprava byla ovlivněna náročným zimním programem a zejména mou účastí na Vasaloppet 90, po kterém jsem měl naplánovanou několika týdenní pauzu. Následně jsem absolvoval soustředění na Mallorce, na které jsem odjížděl de facto bez jakéhokoli cyklistického základu, a proto bylo hlavním cílem dostat se do fyzické a psychické pohody. Během necelých tří týdnů jsem najel okolo 1100 kilometrů na silnici, což byl vzhledem k přetrvávající únavě po Vasaloppet slušný objem. Domů jsem se vrátil již odpočatý, svěží a natěšený na další sportovní výzvy a plánované cíle v letošním roce.

Kam se chystáš?

Nyní mám před sebou mezinárodní triatlon na poloviční distanci (1.9 km plavání – 90 km cyklistika – 21.1 km běh) v Černé Hoře.

O jakou akci se jedná?

Je to mezinárodní triatlon zařazený do poháru Ocean Lava, který po prestižnějších sériích Ironman nebo Challenge patří ke stálicím ve světě triatlonu.

Jak dlouho tam budeš, budeš v Černé Hoře i před závodem trénovat?

Do Černé Hory dorazím zhruba týden před konáním závodu, což je pro mě osobní optimum. Přeci jen příprava na dlouhé triatlony je trošku specifičtější a je potřeba seznámit se s tratí a aklimatizovat se. Vzhledem k tomu že v České republice není konstantní počasí vhodné pro systematický trénink, bude můj dřívější příjezd mít i tréninkový význam, a před závodem bych se rád dostal do rychlosti a najel i něco v závodním tempu.

Na jaké umístění nebo čas pojedeš?

Triatlon v Černé Hoře beru především jako možnost kvalitního tréninku. Cítím se dobře a výkonnost roste, ale přeci jen mám letos najeto trošku méně, než představuje můj osobní standard. Necháme se překvapit, ale věřím, že to pojede!

Co pro tebe bude dobrý výsledek znamenat?

Za dobrý výsledek považuji dokončení na hranici osobního maxima, ale jak jsem zmínil výše, Černá Hora má především tréninkový význam. Lámat chleba se bude až o měsíc později.

A co plánuješ o měsíc dále?

V půlce června se chystám na 70.3 Ironman Luxembourg, což je nominační závod pro mistrovství světa v poloviční i celé distanci. Tento závod bude pro druhou část roku klíčový a svou formu bych chtěl naladit právě k tomuto startu a chci vybojovat nominační slot právě na MS.

Video z běžeckého tréninku

Video z plaveckého tréninku / Mallorca

Facebook Comments