V sobotu 6. května v podvečerních hodinách došlo nedaleko obce Bohostice při neopatrné manipulaci s lodí k úniku ropných látek na hladinu Orlické přehrady.

Havárie u Orlické přehrady I foto: archiv HZS Středočeského kraje

K Orlické přehradě okamžitě po nahlášení události vyjela profesionální hasičská jednotka ze stanice Příbram. „Při příjezdu k přehradě vodního díla Orlík už byla olejová skvrna roztažena na ploše o velikosti přibližně 200 x 30 metrů při koruně hráze. Hasiči ve spolupráci s pracovníky Povodí Vltavy za pomoci dvou lodí nasadili na hladinu norné stěny (sorpční hady) a hydrofobními sorbenty ropné látky na vodní hladině zasypali. Následně po nasátí škodlivého materiálu sorbenty opatrně sebrali, čímž se jim podařilo skvrnu odstranit,“ uvedl nprap. Václav Bučil – velitel družstva HZS Příbram.

Celý zásah byl ukončen po třiadvacáté hodině. Na místo byl povolán také pracovník Odboru životního prostředí Městského úřadu Příbram, který na celou akci odborně dohlížel. Po ukončení akce konstatoval takřka dokonalé vyčištění vodní hladiny bez následku na životní prostředí.

Facebook Comments