V čele Středočeského kraje stála po loňských komunálních volbách koalice složená z ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Dva dny poté, co hnutí ANO triumfálně zvítězilo v parlamentních volbách i ve Středočeském kraji, se situace mění. V pondělí 24. října hnutí ANO vypovědělo smlouvu dosavadním koaličním partnerům a uzavřelo novou koaliční dohodu. K vypovězení mělo dojít kvůli nekompetentnosti radních za STAN, ti to odmítají. V čele kraje tak od úterý 24. října, potažmo od 25. října stojí ANO s ČSSD, kteří budou kraj vést za podpory KSČM. Hejtmankou zůstává Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), kdy se jejím statutárním zástupcem stává Miloš Petera (ČSSD). Na scénu se vrací i bývalý hejtman Josef Řihák (ČSSD) nebo bývalý náměstek pro zdravotnictví Zdeněk Seidl (ČSSD).

Ilustrační foto I foto: iStockphoto.com

Nová koalice má 35 hlasů v zastupitelstvu

V zastupitelstvu by nová koalice složená z ANO a ČSSD však neměla zajištěnou většinu, v 65členém zastupitelstvu se tak bude opírat o hlasy členů KSČM, kteří na oplátku dostanou třeba předsednictví v některých z výborů. Tyto tři strany tak mají dohromady většinu, konkrétně 35 hlasů (ANO 16, ČSSD 11 a KSČM 8).

Rada Středočeského kraje bude nově složená z ANO a ČSSD (6:5)

V úterý 24. října zastupitelé během svého zasedání odvolali dosavadní Radu Středočeského kraje, kde měla strana STAN 4 mandáty (Věslav Michalik, Vít Rakušan, Martin Macháček a Ivo Šanc), ODS 2 mandáty (Jan Skopeček a Martin Kupka) a Nezávislý Středočeši 1 mandát (Daniel Marek).

Podle rozhodnutí zastupitelů tak bývalé koaliční partnery (STAN, ODS a Nezávislí Středočeši) hnutí ANO vystřídá 6 členů hnutí ANO a pět členů ČSSD.

ANO zůstává, oblasti kontroly se mění

Za hnutí ANO zůstává na kraji Jaroslava Pokorná Jermanová na pozici hejtmanky, dále také František Petrtýl, který povede dopravu, a Gabriel Kovács, který se bude starat o finance i evropské fondy. Jaroslava Němcová bude nově řídit zdravotnictví, Robert Bezděk pak bezpečnost, majetek bude spravovat Tomáš Beneš.

ČSSD obsazuje pozice

Miloš Petera za ČSSD bude obhospodařovat sféru životního prostředí, tedy oblast, kterou spravoval už za éry Davida Ratha. Členem rady pro oblast kultury se stal Karel Hořčička, člen rady pro oblast školství pak Zdeněk Seidl, členkou rady pro oblast sociálních věcí se stala Aneta Heřmanová.

Výbory mají nové lídry

Zastupitelé v rámci svého jednání také odvolali dosavadní předsedy i členy jednotlivých výborů a zvolili jejich nové personální složení. Nově v čele výboru stanou:

  • Jiří Peřina (ČSSD), předseda Výboru finančního
  • Milan Němec (ČSSD), předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost
  • Karel Filip (ČSSD), předseda a člen Výboru sociálních věcí
  • Ivan Cinka (KSČM), předseda výboru pro dopravu
  • Blanka Žánová (ANO 2011), předsedkyně Výboru pro tělovýchovu a sport
  • Zdeněk Štefek (KSČM), předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch
Facebook Comments