Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram nezasahuje pouze Příbram samotnou, ale i řadu krásných míst v okolí. Součástí koncertu, který se odehraje 9. května 2017 na Zámku Dobříš, bude slavnostní křest CD s názvem Music for Wind Instruments, který si k prvnímu kulatému jubileu nadělil špičkový soubor PhilHarmonia Octet Prague. A vy můžete být u toho!

Dle ověřeného zdroje vyslechl Antonín Dvořák při své první návštěvě Vídně na koncertě Vídeňských filharmoniků 3. 1. 1878 tři blíže neurčené věty Mozartovy Gran Partity. Po návratu usedl a mezi 4. – 18. lednem 1878 napsal Dechovou serenádu d moll. Dvořákův obdiv a láska k hudbě W. A. Mozarta tak inspirovaly vznik dalšího z mistrovských děl. Obě tato díla zazní na koncertu v nádherném prostředí Zrcadlového sálu na Zámku Dobříš v podání rozšířeného ansámblu PhilHarmonia Octetu Prague.

Vilém Veverka

Přečtěte si, co o nadcházejícím ročníku festivalu říká Vilém Veverka, skvělý hobojista a vůdčí osobnost souboru.

Letos se na Hudebním festivalu Antonína Dvořáka Příbram objevíte dokonce dvakrát – jak se budou oba koncerty lišit?

Přesto, že mají oba koncerty zcela rozdílný půdorys, mají i něco společné. Shodou okolností totiž letos na jaře vydáváme s Kateřinou Englichovou i se souborem “PhilHarmonia Octet” CD, tedy dva samostatné tituly (obě alba vydává Supraphon). Je pro mě velkou satisfakcí, že mohu v rámci festivalu představit oba tyto elitní projekty, tedy něco, čemu se systematicky věnujeme řadu let. Chceme dát našemu publiku bez nadsázky to nejlepší (ve smyslu kvality uváděných skladeb) a posluchačsky nejatraktivnější. Jsem velmi rád, že naši snahu můžeme korunovat právě na pódiích Hudebního festivalu A. Dvořáka.. Na koncertu kolegia “PhilHarmonia Octet” na Zámku Dobříš, v úterý 9. května 2017, nový CD dokonce pokřtíme. Věřím, že oba koncerty budou skutečnou ozdobou festivalu.

Společný koncert Viléma Veverky a harfenistky Kateřiny Englichové proběhne 16. května v kostele sv. Jakuba v Příbrami.

Kompletní program festivalu, včetně informací o vstupenkách, najdete na internetových stránkách.

Facebook Comments