Pojďte zavzpomínat na nostalgické časy, kdy ženy byly dámami a muži gentlemany.

Ilustrační foto I zdroj: Pexels

Od začátku dubna do konce května budete moci v Muzeu Dobříš nahlédnout do dob velkých zdobených klobouků, krajkových paraplíček, rukaviček, zdobených špacírek, do časů, kdy taneční bály byly naplněny tajemnou vějířomluvou a dámy si zapisovaly do tanečního pořádku žadatele o tanec.

Vernisáž výstavy s pestrým a atraktivním programem se uskuteční v Muzeu Dobříš v sobotu 1. 4. 2017 od 14,00 hodin.

Ve 14,30 hodin vystoupí Petra Kvapilová s tancem na pomalou skladbu inspirovaným vějířomluvou. Dále předvede improvizační Tribal Style obsahující prvky klasického orientálního tance, španělského flamenca, severoafrických a indických tanců. Kromě toho vás Petra Kvapilová seznámí s prvky vějířomluvy.

15,30 hodin je na programu komentovaná prohlídka výstavy se sběratelkou Milenou Drtinovou. Poté program vernisáže bude pokračovat přednáškou a promítáním textilní výtvarnice Kateřiny Mrázkové vystupující pod pseudonymem Victorian Catherine.

První část přednášky nese násev Tajemství spodniček a nabídne rozbor dámského oděvu osmdesátých let 19. století včetně praktické ukázky replik dobových šatů svatebních, smutečních a jiných. V druhé části přednášky se dozvíte něco o kráse a hygieně druhé poloviny 19. století, o kosmetice a léčebných prostředcích, výrobcích a vynálezech, ale také od dopadech užívání zkrášlovacích, hygienických a léčebných výrobků v Evropě.

V 18,00 hodin bude následovat opakovaná odborná přednáška a promítání Kateřiny Mrázkové.

V rámci vernisáže je připraven program také pro dětské návštěvníky. Děti se budou moci seznámit s ukázkami dobových šatů formou vystřihovánek, které si poskládají a odnesou domů.

Určitě nebudete litovat času, kdy s námi nahlédnete do šperkovnic a šatníků našich babiček a prababiček. Dámskou dobovou módu, oděvní doplňky, šperky a další umělecko-řemeslné předměty především z let 1890 až 1940 představí sběratelka paní Milena Drtinová již pošesté, Všechny výstavy byly kladně hodnoceny a měly vysokou návštěvnost, o čemž svědčí objednávky jejích výstav až do konce roku 2018.

Nutno podotknout, že každá z výstav je sběratelkou pravidelně obměňována tak, aby věrní návštěvníci stále objevovali nové exponáty a mohli pokaždé něčím novým potěšit oko a měli co obdivovat. Na této výstavě se v hlavní roli představí kabelky, vyšívané pompadúrky, vějíře, pudřenky, manikúry, šitíčka, toaletní soupravy, flakonky na parfémy, klobouky, šaty, perelíny, slunečníky a další a další předměty, které před sto lety tvořily nezbytné vybavení každé dámy a pána. Výstava bude zajímavá i pro muže, na které sběratelka samozřejmě nezapomněla, stejně tak ani na dětské návštěvníky.

Vystavovatelka paní Milena Drtinová si tak trochu připadala už od dětství sama proti všem, když lezla po domácích půdách a sbírala zapomenuté bálové šaty, kabelky. Něco jí denně hnalo prohlížet kredence, kde byly uloženy hodinky a bižuterie po prarodičích. Zatímco ostatní děti si hrály na hřištích, ona prohrabávala staré odložené zaprášené krabice a odmetala pavučiny. Pro její sběratelský úlet neměl nikdo z rodiny pochopení, a přesto nastřádala velké množství pokladů. V průběhu let byla třikrát kompletně vykradena, ale nic jí neodradilo, aby začala zase znovu. Dospěla k dosti drahému osobnímu ponaučení, kdy žádné sběratelské kusy nemá již doma, ale jsou uloženy na bezpečných místech mimo domov a v bankovních trezorech.

Facebook Comments