Od 15. ledna absolvoval Honza Tománek úvodní týdenní soustředění v Jizerských horách. Připravuje se na dva významné závody zařazené do seriálu Ski Classic. Přípravu na takto náročné akce rozhodně nepodceňuje a důkladně si ji naplánoval.

V týdnu od 15. ledna absolvoval úvodní týdenní soustředění v Jizerských horách. Připravuje se na dva významné závody zařazené do seriálu Ski Classic. Přípravu na takto náročné akce rozhodně nepodceňuje a důkladně si ji naplánoval.

Prvním závodem a současnou prioritou, na který Honza trénuje, je ČEZ Jizerská 50 odehrávající se 19. února. Celkově má v plánu tři soustředění v Čechách a Itálii, které by mu měly dát potřebný objemový i specializovaný základ pro vytrvalostní závody. Na prvním soustředění si zvykal na nový pohybový stereotyp a současně ladil nové sportovní vybavení včetně inovované a kapotované sledge.

Potkat ho v době příznivých sněhových podmínek můžete potkat i u nás v Brdech, v minulých dnech se proháněl například na Stožci.

Honza nám zodpověděl několik otázek o své běžkařské přípravě

Jak se cítíš po soustředění v Jizerských horách?

První tři dny na soustředění byly velmi náročné. Nadílka sněhu byla bohatá, ale hodně mrzlo a sníh byl takzvaně tupý. Což znamená, že to vůbec nejelo a rázem byl trénink o mnoho těžší. Po dni volna jsem se cítil o poznání lépe a první kilometry na sněhu jsem si již naplno užíval.

Řekneš nám něco víc o nové sledgi? Proč je kapotovaná? Jak se ti s ní jezdí?

Určitě. Rád. Sledge a zejména její konstrukce je poměrně specifická, musí zohledňovat handicap uživatele a vyhovovat i nárokům závodů samotných. Původní sledge zkrátka již nevyhovovala. Kapotáž sledge je výhodná zejména pro tepelný komfort a ochranu dolních končetin. Pokaždé, když inovujete své vybavení, je to trošku risk, protože sledge je dělaná „natvrdo“ na míru. I když si myslíte, že všechno víte, tak se objeví něco, co vás překvapí. Tentokrát však již vše sedlo tak, jak mělo. Má nová sledge již maximálně vyhovuje mým nárokům z pohledu handicapu i specializaci na laufy.

Jak sis na ni zvykl?

Výše jsem ji vychválil, a pokud pominu první dny, kdy jsem se trápil především kvůli tupému a pomalému sněhu, zvykání bylo velmi rychlé a intuitivní.

Chystáš se na nějaké další soustředění?

Ano. Nyní mám v plánu soustředění v italském Livignu a pak samozřejmě další přípravu v Jizerských horách před samotným startem Jizerské 50.

Honza Tománek ve školce ve Staré Huti

Nejen sportem živ je člověk, proto si Honza udělal čas i na besedu s předškoláčky ve školce ve Staré Huti. Vyprávění a promítání o životě s hendikepem a závodech mělo u dětí úspěch, nadchlo je zejména, že si na vlastní kůži mohly vyzkoušet, jak se klečí v závodní běžecké formuli a vyptat se na vše, co je zajímá.

Podívejte se na video z tréninku v Livignu.

Facebook Comments