V sobotu 27. května pořádal dobříšský Oddíl sportů v přírodě – OK Dobříš Mistrovství Prahy a Středočeského kraje v orientačním běhu. Akce se opravdu vyvedla a do lesů kolem Kazatelny postupně od 10:30 do 13.00 hodin odstartovalo kolem osmi stovek běžců.

Už od rána to na Vlašce bzučelo jako v úlu a ze všech stran se sjížděli natěšení závodníci i s rodinami. Objednávka na počasí byla kladně vyřízena, nebe jako vymetené a občas zafoukal příjemný větřík.

Už příjezd byl přívětivý, protože nebylo vůbec třeba si lámat hlavu s parkováním, míst byl dostatek, vyhrazená celá louka nenutila k složitému hledání parkovacího místa. Prostě jen zaparkovat a vyrazit na Vlašku k registraci, trasa byla značena barevnými fáborky.

Orientační běh je sport pro všechny kategorie běžců, a opravdu to bylo vidět. Kolem odhodlaně prošel směrem k registraci klučík velikostně sotva do pasu, na ruce pouzdro na mapu a na nohou běžecké legíny a boty do terénu. Za ním skupinka mladých běžců, a po nich kráčeli závodníci se stříbrem ve vlasech, ale bylo bez pochyb, že leckterým mladým dokážou pěkně naložit.

Už jen cesta z registrace na start byla zážitek. Žádná nudná asfaltka na Brodce, ale pěkně po louce a porostem. Vstup mezi stromy byl opravdu náladovka, z rozzářené louky se malým temným tunelem z křoví, kde se člověk musel přikrčit, vešlo mezi stromy. Přes potok, terénem, a to ještě ani nebyl vidět start.

Na startu to krásně odsýpalo, všeobecně nebylo nutné nikde čekat, žádné fronty, závodník přišel, odpípnul si nebo vyznačil na kartičku start, našel tu správnou mapu a běžel. Jak jinak než do výživného kopce směrem ke Kazatelně. V lese byl příjemný stín, neustále byl někdo v dohledu.

Je zvláštní pohled na les, kde kolem vás běhá několik desítek lidí a s očima upřenými do mapy nebo na buzolu se řítí porostem hlava nehlava ke svému cíli. Na vybranou bylo možné kromě závodních tras i tratě pro příchozí, kde si mohl kdokoli vyzkoušet, jak mu orientační běh půjde a zda ho bude bavit. Pro nezkušené a pro děti byla k dispozici i trasa značená fáborky také s kontrolami. Ale nečekejte nějaké běhání po cestách, pěkně po téměř neviditelných pěšinkách nebo přímo terénem. A mapa je také zajímavá, barvy jsou naopak než na běžných mapách, vysoký les je například bílou barvou a najdete tam značku pro každý význačnější prvek krajiny jako je vývrat nebo hustý porost.

Dobíhalo se po louce, záleželo na každém, zda doběh pojme jako opravdový závodní finiš, nebo si vychutná přírodní panoramata a trasu dojde. Kousek od cíle bylo občerstvení s vodou, které v horkém počasí přišlo vhod.

Cesta zpět na Vlašku byla opět značená, tam bylo možné zjistit své výsledky, nakoupit občerstvení a odpočinout si. Z cíle, na start a jen tak po okolí disciplinovaně procházeli závodníci, jejich rodinní příslušníci a diváci, vládla pohodová atmosféra a celkově si všichni užívali krásný sportovní den v přírodě.

Sochu Fabiana jako hlavní cenu závodu získala Petra Aschermannová z OK Kamenice. Dobříšských zástupců na stupních vítězů bylo hodně. Alespoň ti nejlepší: mistry Středočeského kraje se stali: Anežka Petriláková (D16), Ondra Matys (H10), Kuba Janda (H14), Ondra Janda (H16) a k tomu naši orienťáci získali další stříbrné a bronzové medaile.

Facebook Comments