V sobotu 23. září se z Prahy do Dobříše běžel 1. český marathon Praha – Dobříš a jeho bratrský závod Sorex, brdský terénní půlmaraton. První ročník maratonu se běžel již v roce 1908 a jako odměna byl drahocenný stříbrný pohár darovaný knížetem Colloredo-Mannsfeld, který sám vznik závodu podporoval.

Letos na trať maratonu vyběhlo téměř sedmdesát běžců, na půlmaratonskou trať si trouflo závodníků přibližně devadesát.

Za muže v maratonu zvítězil Libor Dočkálek z STS Chvojkovice Brod a za ženy Radka Ficová, také z STS Chvojkovice-Brod. Vítěz podle tradice v cíli vypil pivo. Půlmaraton vyhrál Tomáš Eisner tým Pilsenan klub a Andrea Frantová z Loko Beroun.

V 11 hodin dopoledne vystartovali účastníci 1. českého marathonu Praha – Dobříš z Malé Chuchle a převážně lesem přes Hřebeny uháněli do cíle. Půlmaraton tradičně se startem čekal na doběh prvního maratonského borce na Vlašku, kterým byl v letošním roce Libor Dočkálek. Ještě proběhl ceremoniální pití piva a pak už byl závod odstartován. Půlmaratonští běžci běželi naproti maratoncům do Kytína, tam se obrátili a zamířili stejnou trasou zpět na Vlašku. Přes přírodní nesnáze, jako například rozzuřené sršně na trase, nebo drobná zranění, závod probíhal s úsměvy a vzájemným povzbuzováním.

Facebook Comments