V sobotu 27. května se v Dobříši odehraje Mistrovství Prahy a Středočeského kraje v orientačním běhu. O tento krásný sport v přírodě se zajímá mnoho lidí, často se však bojí, že je příliš složitý. Není třeba se bát, jak nám potvrdil i Kamil Arnošt, trenér dobříšského Oddílu sportů v přírodě – OK Dobříš a rovnou přidal několik tipů, jak se zúčastnit svého prvního orientačního běhu a pěkně si ho užít třeba i s celou rodinou.

Běžkyně OK Dobříš I foto: archiv OK Dobříš

Principem závodu v orientačním běhu je absolvovat celou trať od startu do cíle, obvykle v co nejkratším čase. Na trati je třeba najít ve správném pořadí všechna kontrolní stanoviště. Postup mezi stanovišti si volí každý sám podle mapy (v té má trať s kontrolami zakreslenou).

A jak na to?

Stačí běžné sportovní oblečení, není nutné mít nejnovější módní výstřelky. Naopak, v lese si můžete krásné tričko roztrhnout o větvičku, proto raději zvolte trochu starší, kterého vám nebude líto, pokud se stane nějaká ta nehoda.

Na startu obdržíte mapu s tratí a základní pokyny pro zdárné zvládnutí závodu.

Mapa je základní pomůcka pro orienťák. Mapa je velmi podrobná a přesná. Ukázka mapy bude k dispozici ještě před startem. Pozor, některé mapové značky jsou jiné než na turistických mapách (například vysoký les je v mapě bílou barvou). Je nutné si na to trochu zvykat.

Tratí je na výběr široká nabídka. Pro veřejnost jsou k výběru dvě tratě P2 a P5 o různé délce a jen se základní mapovou náročností. Při registraci vám organizátoři rádi poradí, která je pro vás ta pravá.

Kontrolní stanoviště jsou v mapě nakreslené červeným kolečkem s číslem kontroly, v terénu je kontrola označená kovovým stojanem s červenobílým lampionem. Každá kontrola má své unikátní číslo, podle něj poznáte, zda jste našli tu SPRÁVNOU kontrolu. Na kontrole jsou umístěny kleštičky, těmi potvrdíte průchod kontrolou do závodního průkazu (očíslované kolonky umístěné na mapě). Čísla kontrol včetně těch unikátních najdete na své mapě společně se slovním upřesněním místa kontroly. Soutěžní kategorie si označují kontroly elektronickým čipem, proto by vás neměli překvapit závodníci, kteří si jen za běhu pípnou a letí dále.

Pro orientaci v terénu je důležité mít mapu správně zorientovanou, tj. natočenou tak, aby směry v mapě odpovídaly skutečnosti. Postup mezi kontrolami si dle možností zjednodušte a naplánujte si výrazné body, podle kterých si ověříte, že jdete správně.

V cíli si můžete zkontrolovat, zda máte všechny kontroly správně.

Důležité je najit všechno správně, ale neméně důležité je i užít se krásný brdský jarní les a radost z pohybu v něm. Orienťáci se už na vás těší, tak v sobotu natáhněte tenisky, vezměte členy rodiny s sebou, a hlavně nezapomeňte doma dobrou náladu. Les a pohyb v něm jsou prima!

Facebook Comments