Za vraždu novorozence šest let vězení – tak zní poslední rozsudek krajského soudu v Praze pro ženu (22) z Mníšku pod Brdy, která v roce 2015 tajně doma porodila, plačící miminko zabalila do igelitových pytlů a vyhodila do kontejneru.

Původně ženě hrozil patnácti až dvacetiletý trest odnětí svobody, ale soud ji poslal do vězení na 10 let nepodmíněně. Proti rozsudku se okamžitě odvolala. Odvolávací vrchní soud v Praze případ překvalifikoval a v lednu 2017 mladé ženě trest zkrátil na šest let.

Nevěděla, že je těhotná

Obžalovaná úmysl vraždit u soudu striktně odmítala. Vypověděla, že nevěděla, že je těhotná a na internetu se snažila nalézt těhotenské příznaky. To už ale byla v sedmém měsíci těhotenství. Těhotenství na ni údajně vůbec nebylo vidět a ani necítila žádné pohyby dítěte. Přes internet si objednala potratové pilulky (potratová pilulka se musí podat do konce 7. týdne těhotenství) a začala je užívat. Tím došlo předčasně k porodu. I když bylo děvčátko předčasně narozené, bylo životaschopné a po porodu plakalo. Mladá žena miminko údajně zabalila do igelitových pytlů a vyhodila do kontejneru, kde se udusilo. Vše prasklo poté, co byla převezena do příbramské porodnice se silným krvácením.

Obžalovaná uvedla, že si ani těhotenství nepřipouštěla (nepoužila těhotenské testy a podobně) a když na sobě začala pozorovat těhotenské příznaky, zkoušela potratit, aniž by sama věděla, v jakém měsíci přesně je. „Vůbec jsem to nechtěla udělat. Plán nebyl usmrtit novorozené dítě, plán byl potratit. Kdybych věděla, že to bude živé dítě, nikdy bych to neudělala,” uvedla v soudní síni.

Soud k jejím výpovědím přihlédl a trest zkrátil z deseti na šest let.

Facebook Comments