V Dobříši bylo nahlášené podvodné jednání, kdy pachatel smyšlenou soutěží okradl zdejšího muže. V Příbrami se objevil případ podobný tomu nedávnému ze Sedlčan, kdy falešný plynař s jasným cílem navštívil domácnosti staršího muže.

Ilustrační foto I zdroj: Pexels

Přeposlal bezpečnostní kód

Dobříšští policisté prošetřují případ podvodu. Dne 9. února ráno uvedl neznámý podvodník v omyl 44letého muže. Poslal mu SMS zprávu se sdělením, že pokud chce zařadit do soutěže o výhru dvou mobilních telefonů, ať mu přepošle potvrzovací kód, který mu bude zaslán prostřednictvím telefonní společnosti. Následně, i přes upozornění operátora, aby bezpečnostní kód nikomu nesděloval, ho přeposlal neznámému člověku. Tím mu umožnil navýšení kreditu o částku pěti tisíc korun, která ale byla vyfakturována poškozenému. Za výše uvedený trestný čin stanovuje trestní zákoník až dvouletý pobyt ve vězení.

Další falešný plynař

Dne 9. února krátce po poledni přišel do jednoho bytu v Příbrami II člověk, který tvrdil, že jde zkontrolovat plynový kotel. Čtyřiašedesátiletého majitele poslal k hlavnímu uzávěru a mezitím obydlí prohledal s tím, že zjišťuje, zda plyn někde neuniká. V nestřežený okamžik pak odcizil různé šperky v hodnotě 30 tisíc korun. Šlo např. o zlatý přívěsek ve tvaru pavoučka, dámské náramkové hodinky, několik zlatých prstenů, řetízků a náušnic.

Dle popisu se mělo jednat o muže ve věku 40 až 45 let, 180 cm vysokého, svalnaté postavy, černé vlasy a na obličeji černé strniště. Na hlavě měl mít červenočernou kšiltovku a na sobě červenočernou bundu s bílými pruhy, dále černé rifle.

Před deseti dny se stal obdobný případ v Sedlčanech. Neznámý muž se představil seniorce jako pracovník plynařské společnosti, který jde zkontrolovat plynoměr, nijak se ale neprokázal. Falešný kontrolor zde ukradl několik tisíc korun, které měla poškozená v bytě uschované.

Koncem minulého týdne přišel do rodinného domu v Dobříši neznámý muž, který se vydával za pracovníka energetické společnosti. Devětašedesátileté ženě tvrdil, že má nadměrnou spotřebu elektřiny a mohou to vyřešit na místě, pokud jednorázově zaplatí tři tisíce korun. Poté, co uviděl obálku s penězi, požádal poškozenou, aby rozsvěcela a zhasínala v jednotlivých místnostech, aby překontrolovali přímou spotřebu energie. V nestřežený okamžik pak vzal obálku, kde byly čtyři tisíce korun, a z obydlí zmizel.

Zdroj: por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

Facebook Comments