Provoz na D4 se už od března může zkomplikovat, a to na Skalce před Příbramí, kde bude vznikat nový most. Ten stávající je totiž dle odborných posudků v havarijním stavu, a čeká ho tak demolice v přibližné hodnotě 36 milionů korun. Odhadem se tak minimálně po dobu šesti měsíců řidičům jedoucím v tomto úseku protáhne čas strávený na cestě.

Ilustrační foto I zdroj: Pixabay

Demolice a stavba nového mostu na Skalce

D4 bude v daném úseku uzavřená, ještě není zcela jasné, zda dojde k obousměrné uzavírce, nebo zda bude uzavřen jen jeden jízdní směr. V případě první varianty by stavební práce mohly být dokončeny přibližně za půl roku. V případě druhém se doba prodlouží. Navíc by přednost měli dostat ti, kteří do Příbrami dojíždí, nikoli směr z Příbrami do Dobříše, potažmo do Prahy.

Na Skalce byl v nedávné době dokončený kruhový objezd, který by mohl dopravní situaci pomoci. Odpověď na otázku, zda kruhová křižovatka však zvládne dopravní nápor, není zcela pozitivní. Problémy totiž hrozí především v době dopravní špičky.

Radniční web města Příbrami zveřejnil informaci, že od 27. února bude z důvodu stavebních prací na mostě obousměrně uzavřená silnice vedoucí z okružní křižovatky na Skalce do obce Dlouhá Lhota (silnice č. III/00412). Objízdná trasa ve směru od okružní křižovatky bude vedena po silnici č. I/18 ve směru na Sedlčany do obce Višňová a odtud po silnici č. III/11816 do obce Ostrov a dále po silnici č. III/10227 do obce Dlouhá Lhota. Objízdná trasa z Dlouhé Lhoty bude vedena po stejné trase v opačném směru.

Se stavbou nového mostu by mělo pokračovat i plánované prodloužení D4, a to v délce 36 kilometrů.

Dálniční známky jsou na D4 povinné i po aktualizaci zákona

Od 1. ledna 2017 Ministerstvo dopravy aktualizovalo vyhlášku, která mimo jiné přináší seznam zpoplatněných úseků dálnic v republice. Od nového roku řidiči například nemusí kupovat dálniční známku v úseku Beroun a Králův Dvůr na dálnici D5. Pro D4 ve směru z Prahy do Dobříše, potažmo do Příbrami se však situace nemění, i nadále je nezbytné pro užívání dálnice mít na čelním okně svého vozidla nalepenou platnou dálniční známku. Zpoplatněný úsek D4 je od exitu 9 (Jíloviště) až do exitu 45 (Háje u Příbrami). Nové prodloužení D4 u Příbrami, k jehož dokončení by mělo dojít v září letošního roku, by však minimálně do konce roku 2017 nemělo být zpoplatněno, respektive podmíněno nákupem dálniční známky.

Špetka historie D4

D4 je hlavní přímou spojnicí mezi Prahou a Dobříší, potažmo Příbramí. Do konce roku 2015 byla označována pouze jako rychlostní silnice. Není bez zajímavosti, že tato dálnice do jisté míry kopíruje trasu, kterou vedla takzvaná Zlatá stezka, tedy jedna ze slavných obchodních cest. Tato komunikace vedoucí z Prahy přes Dobříš do Příbrami byla do posledního zmíněného města dovedena až v roce 1989, v Dobříši silnice vznikla přibližně o dva roky dříve. V současné době se pracuje na jejím prodloužení, v brzké době by mělo dojít k rozšíření dálnice v úseku mezi Příbramí a Pískem.

Facebook Comments