Asi každý zná téměř kultovní Kulturní dům ve Staré Huti, ať už z bohatých vyprávění, vyhledávaných plesů nebo nezapomenutelných diskoték. Těch let, co to tam žije, těch vzpomínek a prvních lásek, které v něm vznikly… Stačí zavzpomínat. Do budoucna se s ním však chystají změny, měl by se prodávat.

Kulturní dům ve Staré Huti I foto: Šárka Spáčilová

Obec Stará Huť obdržela od současného majitele domu nabídku o odkoupení, kterou nyní zvažuje. Objekt byl nabídnut prioritně obci, až v případě jejího nezájmu bude objekt nabídnut k prodeji prostřednictvím realitních kanceláří třetí osobě. Jedná se o investici, která by svou výší zatížila obec na několik let – jednak samotným pořízením, jednak dalšími nezbytnými investicemi do rekonstrukce objektu a pak i samotným provozem.

V rámci toho obec rozeslala svým občanům anketu, v níž se měli vyjádřit, zda souhlasí s koupí či nikoliv. Anketa zatím stále pokračuje a výsledky nejsou v tuto chvíli ještě známé. Protože je obec stále ve fázi vyjednávání s majitelem o případné ceně, nemohou být ani uvedené jakékoli částky.

Jakmile dojde k dohodě o ceně, bude se o záležitosti rozhodovat na obecním zastupitelstvu, které bude mít ke koupi poslední slovo. Nejpozději tam budou mít občané možnost se ke koupi a dalšímu využití kulturního domu vyjádřit. Mnoho občanů obec oslovuje s dotazy již nyní, ne jen prostřednictvím ankety. Anketa tedy splnila svůj účel, aby se každý, kdo má zájem, nad touto problematikou zamyslel a svůj názor také sdělil.

Stručná historie Kulturního domu

V lednu 1960 byl po pěti letech stavby svépomocí občanů ve Staré Huti otevřen kulturní dům. Po následujících šest let poskytoval útočiště přehlídkám divadelních souborů okresu a kraje s názvem Čapkovo divadelní léto. V sedmdesátých letech si zde mladí lidé vyzkoušeli i takzvané divadlo malých forem. Sál Kulturního domu byl často využíván k programům profesionálních umělců, kteří byli do Staré Huti zváni. Významná byla tradice plesů a různých tanečních zábav trvající až do dnešních dnů.

A co si myslíte vy, má obec kulturní dům odkoupit?

Facebook Comments