I v letošním roce se v Dobříši koná tradiční letní akce – Summer Fest. My vám proto přinášíme rozhovor s paní Jindřiškou Kastnerovou, jednou z hlavních pořadatelek, která nám o festivalu mnohé prozradila. Věděli jste ku příkladu, že se letos jedná o více než desátý ročník? To a více zajímavostí v navazujícím článku!

Ilustrační foto I foto: Pixabay

Festival už se v Dobříši stal tradiční akcí – kdo s nápadem na ten první přišel?

Ano, pokud mě paměť a archivy neklamou, tak se letos jedná již o jedenáctý ročník. Ten první se uskutečnil v roce 2007 v anglickém parku dobříšského zámku. V Dobříši a okolí se tehdy během prázdnin moc nedělo. Jednou z mála aktivit bylo snad jen letní kino v Novém Kníně, a tak jsme se spolu s Pavlem Bodorem, tehdejším ředitelem KD, shodli, že by bylo dobré něco uspořádat. První ročníky Dobříšského letního festivalu, které měly charakter reggae party, jsme pořádali ve spolupráci s Martinem Kuteničem a jeho agenturou ag. Mayapur Sound System.

Letos se můžeme opět těšit na opravdu pěkný program – jak dlouho dopředu festival připravujete?

Hlavní kapely je třeba oslovit brzy, protože letní festivalová sezóna je velmi nahuštěná. Většinou je proto vybírám už na podzim, a ještě před koncem roku bývá kostra festivalu jasná. Po novém roce se program doplňuje a domlouvají se technické záležitosti.

Mohou se diváci kromě koncertů těšit i na doprovodný program?

Letos jsme museli, především s ohledem na finanční rozpočet, doprovodné akce (dětský program) zrušit. Praxe je bohužel taková, že hudební akce, která má charakter festivalu, znamená, že honoráře kapel rostou oproti normální sezóně o třetinu až polovinu. A pro nás je důležité, aby byla zajištěna především kvalitní hudební a technická složka. Na doprovodný tedy často finance nevystačí. Příjem ze vstupného, které se snažíme držet na přijatelné úrovni, náklady v žádném případě nepokryje. V tomto kontextu bych ráda poděkovala městu Dobříš za finanční podporu festivalu formou účelové dotace a firmě Dokas, jmenovitě jednateli společnosti Honzovi Markovi, za velkou pomoc při organizaci a technické přípravě areálu.

Jak je to s návštěvností festivalu?

Tendence návštěvnosti je, dá se říci, setrvalá. Samozřejmě záleží na atraktivitě programu, počasí a nabídce ostatních pořadatelů nejen v blízkém okolí. Konkurence je veliká, ale my nechceme a ani nemůžeme konkurovat větším letním festivalům. Kvantita pro nás není prioritou. Naší snahou je uspořádat příjemnou dvoudenní hudební akci, na níž se lidé a letní hosté Dobříše a okolí sejdou a pobaví. Věřím, že se nám to daří a bude tomu tak bude i při letošním ročníku SFD.

Festival je inzerován skrze designově nápadité letáky – prozradíte, kdo je jejich autorem?

Děkuji za tuto otázku. Autorem grafické předlohy je Dobříšák Matouš Sedlák, který s námi na podobě plakátu spolupracuje již třetím rokem, a to zcela nezištně, pouze za režijní poplatek a volný vstup na festival.

Facebook Comments