V neděli 25. září proběhl na dobříšském sportovním stadionu další ročník oblíbené akce Odpoledne s IZS.

Přítomny byly i se svým vybavením Městská policie Dobříš, Policie ČR, a to Poříční oddělení Slapy a Oddělení Příbram – venkov, Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Dobříše, Vězeňská služba ČR (věznice Příbram), jako překvapení pyrotechnici z Armády ČR (Jince) a Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, Celní správa ČR – celní úřad pro Středočeský kraj.

Celé odpoledne zahájila radní města Dobříše pro bezpečnost, Markéta Čermáková, která akci

komentovala: „Jsem velice ráda, že jsme mohli tuto akci zorganizovat. Chci poděkovat všem složkám IZS, že do Dobříše přijely a umožnily našim občanům se podrobně seznámit s jejich činností.“

K vidění byly i praktické ukázky zásahů jednotlivých složek. Velký zájem především u dětí vzbudil strážník Městské policie Dobříš Václav Svoboda se svým služebním psem Paganinim. Předvedli spolu ukázky poslušnosti a posléze zadržení pachatele. Připravena byla scéna, kdy prchající bankovní lupič náhodou narazí na hlídku městské policie, je zadržen při svém úniku služebním psem, který ho pacifikuje a také navíc ochrání i svého psovoda. Paganini je velký knírač, toto plemeno není často k vidění jako služební u policie a dalších složek. Paganini se své úlohy zhostil na jedničku, prchajícího lupiče několikrát zastavil chycením za nohu. Bylo vidět, že se psovod i pes baví, jsou sehraní a přesně vědí, co mají dělat. Navíc Paganini svou dobrou náladou a bujností děti i dospělé rozesmál.

I během dalších ukázek diváci pozorně sledovali dění. Hasiči předvedli uhašení hořícího objektu, tedy dřevěného domečku, který do té chvíle přítomné děti zvědavě okukovaly. Jak je hašení náročné a nebezpečné, mohli vyzkoušet i přítomní diváci, když je zasáhl dým z ohně a vzniklé páry. Část diváku musela od zásahu uprchnout, v praxi si otestovali, jak je důležité technické vybavení pro bezpečné hašení požárů. Zásah Vězeňské služby byl působivý a velmi akční. Celní správa měla tento rok ve svém stánku nejen zabavené falzifikáty světových značek, ale i laserovou střelnici. Při dynamickém vstupu předvedli příslušníci Celní správy ČR, jak vypadá zadržení ujíždějícího řidiče, který nereaguje na výzvy k zastavení. Novinkou bylo prověřování zmíněného vozidla služebním psem celní správy na vyhledávání omamných látek.

Odvážní diváci mohli u simulátoru BESIP vyzkoušet, jak se člověk cítí v autě, které se při autonehodě otočí kolem dokola přes střechu. Zážitek to byl silný, sice vyvolával lavinu smíchu, ale také zamrazení v zátylku, protože v takové situaci se doopravdy žádný řidič ocitnout nechce.

Facebook Comments