Podle předběžných údajů v loňském roce klesl celkový počet hasičských zásahů a výskyt požárů, více se ale bouralo, přibylo zraněných a mrtvých. Na druhou stranu však stoupl také počet úspěšných akcí spojených se záchranou lidí.

V roce 2016 řešil Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje (HZS ČR) o 807 méně případů než v roce 2015. Převažovala technická pomoc, která tvořila téměř třetinu všech událostí (32, 64 %). Na druhém místě v početnosti byly dopravní nehody, jejichž počet narostl (28, 67 %). Naopak nejvíce poklesl počet požárů, který tak loni činil ani ne pětinu zásahů (18, 30 %) jednotek požární ochrany ve Středočeském kraji.

Ing. Ladislav Holomčík, tiskový mluvčí HZS ČR, informoval, že počet usmrcených osob stoupl v loňském roce o pětinu, stejně tak narostl i počet zraněných. Výrazně se ovšem zvýšil počet zachráněných i evakuovaných lidí.

Největší nárůst počtu zásahů byl v okrese Praha-východ a nejvíce jejich počet klesl na Kutnohorsku (o 23, 24 %) a Rakovnicku (o 20, 76 %). V okrese Příbram bylo zaznamenáno 1 351 událostí.

Počet požárů klesl, škody vzrostly

I přes meziroční pokles počtu požárů o 21 % přímé škody nepatrně vzrostly. To lze vysvětlit i velkým počtem požárů v přírodě v roce 2015, které byly řešeny jako bezeškodní požáry.

Porovnání let 2015 a 2016 I foto: archiv HZS ČR
Facebook Comments